joi, 27 noiembrie 2014

Povestea Sfantului Apostol ANDREI

Sâmbătă dimineaţă, la Teatrul Naţional pentru Copii,
O sărbătoare de neuitat, de Sfântul Andrei - protectorul României

Cu un nou spectacol-eveniment îi aşteaptă Magicianul Poveştilor pe copii, sâmbătă, 29 noiembrie 2014, de la ora 11.00, în Sala Media - TNB Povestea Sfântului Andrei.
Şi această poveste, bazată pe credinţa creştină şi pe o serie de tradiţii din străbuni, îşi găseşte corespondentul peste mări şi ţări. Dacă Sfântul Valentin este pentru noi Dragobetele, sărbătoarea de Haloween, a tuturor sfinţilor, se regăseşte pe aceste meleaguri, din cele mai vechi timpuri, în cea a Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie.
Sâmbătă dimineaţă, copiii vor afla povestea apostolului Andrei, primul chemat dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus, care a sfârşit martirizat, răstignit pe o cruce în formă de X, numită de atunci „Crucea Sfântului Andrei”.
Despre Sfântul Andrei se povesteşte că, în timpul vieţii a propovăduit creştinismul în Tracia şi Sciţia, ajungând pe teritoriul Dobrogei, apoi până la Nipru, unde ar fi ridicat o cruce indicând locul întemeierii viitorului mare centru al ortodoxiei. Sfântul Andrei este considerat şi „Protectorul României”.
Această sărbătoare poate fi un prilej pentru păstrarea tradiţiei moştenite. În jurul datei celebrării apostolului Andrei, de-a lungul timpului s-au format mituri şi credinţe populare cu subiect precreştin.
Un spectacol eveniment pentru cei mici reprezintă o modalitate, nu în ultimul rând educaţională, prin care copiii, dar şi adulţii, pot lua cunoştinţă de tradiţiile legate de mitologia românească.
Sărbătoarea Sfântului Andrei este privită ca una dintre sărbătorile lumii ce ţin de momentele de cumpănă ale anului. Toamna lasă loc iernii. Iarna este anotimpul lupilor, iar Sfântul Andrei este patronul lor. Potrivit credinţei populare, hotarele lumii devin penetrabile în aceste perioade.
Ideea de a crea o lume fascinantă, în care copilul ia cunoştinţă cu spaimele întunericului, dar se poate apăra de ele cu ajutorul usturoiului (o plantă magică, binefăcătoare), se materializează printr-o nouă premieră teatrală realizată cu ajutorul copiilor, la TNB.
În satul tradiţional,  ritualul ungerii cu usturoi a uşilor şi geamurilor în seara de 30 noiembrie este bine-cunoscut. Deşi poveştile despre strigoi şi efectul usturoiului au fost aduse, prin mass-media, în prim-planul mediului urban, în lumea scenei, şi cu antrenarea copiilor, chemaţi să-şi înfrângă teama, s-au putut vedea, în premieră absolută, la Teatrul Naţional pentru Copii.
Şi în acest an, micuţii spectatori vor putea participa la descoperirea tradiţiilor de Sfântul Andrei.
Tonul spectacolului va fi dat de lupta dintre bine şi rău. Se anunţă o poveste antrenantă, în care surprizele vor exista pe tot parcursul desfăşurării spectacolului, iar întâlnirile cu lupii, cu strigoii şi strigoaicele, dar şi cu demoni, iele zburlite şi rusalii pocite nu vor putea fi evitate. Trecând prin întâmplări aproape neverosimile, în cele din urmă, apăraţi de forţele cele bune, dar şi de efectul miraculos al usturoiului, copiii vor învinge puterile malefice, omniprezente de altfel!

Vă invităm la o sărbătoare de neuitat, sâmbătă dimineaţă, la Teatrul Naţional pentru Copii, alături de actorul Marian Râlea (Magicianul Poveştilor) şi de echipa lui!  

Niciun comentariu: